Obecnie bardzo ciężko jest znaleźć żywność, do której nie zostałyby dodane jakieś chemiczne substancje, które mają spełniać przeróżne funkcje. Możemy na przykład znaleźć dodatki do żywności barwniki, emulgatory, konserwanty, a także preparaty, które mają zastępować cukier. Mogą być one bardzo przydatne dla osób, które chorują na cukrzycę, ale jednocześnie mogą też one być bardzo szkodliwe, jeśli będziemy jeść ich za dużo. Jakie substancje zastępujące cukier możemy znaleźć w żywności?
E 951 aspartam
Pojawia się najczęściej w napojach bez cukru i produktach dietetycznych. Często używa się ich też w piwach bez alkoholu oraz w pieczywie. Może on powodować białaczkę oraz choroby układu nerwowego. Dużo mówi się o tym, że może on też być rakotwórczy.
E 954 sacharyna
Podobnie jak aspartam, sacharynę wykorzystuje się w produktach bez cukru. Mogą to być soki, desery czy wyroby cukiernicze. Możemy znaleźć ją też w produktach, które mają być dietetyczne. Niestety nie jest ona dla nas do końca zdrowa, bo może powodować raka, szczególnie różnego rodzaju nowotwory pęcherza.
Najnowsze komentarze