Jeżeli lubisz zbierać grzyby z pewnością zastanawiasz się, jak je później przyrządzić, aby stanowiły smakowity dodatek do różnych dań. Jednym z najlepszych pomysłów są rydze w zalewie octowej. Doskonałe do podania na świąteczny stół oraz do obiadu, sprawdzą się w trakcie imienin i innych uroczystych spotkań. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć zanim przystąpisz do pracy, tak aby grzyby w Twoim wydaniu były smaczne i apetyczne!
Rydze w zalewie octowej – jak zrobić?
Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem świeżych rydzów, powinieneś je tuż po przyniesieniu do domu przede wszystkim dokładnie oczyścić z igieł, ziemi oraz piasku. Trzonki, czy też inaczej – nóżki odetnij, a następnie starannie przepłucz grzyby pod bieżącą wodą i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeżeli nie wyczyścisz dokładnie swoich grzybów to niestety, ale Twoje przetwory będą pleśniały i psuły się. Także jeżeli korzystasz ze słoików, które wcześniej były używane do dżemów lub innych przetworów, koniecznie powinieneś je najpierw starannie umyć, a następnie dokładnie wyparzyć wraz z zakrętkami. Wszystkie wyszczerbione słoiki lub powyginane zakrętki należy wyrzucić! jeśli chcesz zrobić dobre rydze w octowej zalewie, bezwzględnie musisz zadbać o to, aby wszystkie słoiki, które są przeznaczone na Twoje specjały były czyste i nieuszkodzone.
Jakie przyprawy dodać do rydzów w zalewie octowej?
Sama zalewa octowa nie sprawi, że Twoje własnoręcznie wykonane wyroby będą pyszne i aromatyczne. Oprócz tego powinieneś ułożyć na dnie słoika piórka cebuli oraz dodać ziele angielskie, a także czarny pieprz ziarnisty lub pieprz kolorowy. Nie zapomnij również o soli i cukrze! Dla lepszego posmaku dodaj także gorczycę, która wydobędzie unikalny smak grzybów i sprawi, że każda potrawa, do której podasz swoje przetwory będzie miała wyrazisty i pobudzający apetyt aromat! Podawaj swoje specjały do mięs lub innych potraw. Kiedyś żadna impreza dla dorosłych nie mogła się obyć bez wyśmienitych grzybów w zalewie!
Najnowsze komentarze