Dlaczego tak ważne jest co jemy?

Dużo mówi się o tym, jak ważne jest jedzenie codzienne jedzenie owoców i warzyw. Jednak niektórzy zdają się machać na ręką i nie przejmować się tym, że w ich diecie brakuje tych pokarmów. A to wielki błąd, bo ich brak wywołuje wiele konsekwencji zdrowotnych.

Zależność dieta zdrowie

Zależność dieta zdrowie jest bardzo widoczna. W końcu od tego co jemy, zależy tak naprawdę czym nasz organizm dysponuje. Nie potrafimy bowiem wyprodukować takich związków jak witaminy, sole mineralne lub wody. Musimy je pozyskiwać z żywności.
Dlatego jeśli nie dostarczymy wraz z jedzeniem witamin, będziemy cierpieć na ich niedobór.

Co mają do tego warzywa?

Warzywa w naszej diecie powinny być podstawą. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z innych produktów, takich jak mięsa. Chodzi o to, abyśmy w każdym z naszych posiłków mieli porcję warzyw, nawet w postaci jednego pomidora na talerzu, który zjemy.
Dlaczego to takie ważne? Warzywa to najlepsze źródło wszelkich składników odżywczych, jakie możemy mieć. Nawet najlepsze suplementy diety nie dadzą nam tyle, ile pięć porcji warzyw i owoców dziennie, a przede wszystkim tych pierwszych. Warzywa bowiem mają o wiele więcej substancji odżywczych, mniej cukrów niż owoce, więcej wody i mniej kalorii. To oznacza, że związek warzywa a zdrowie jest bardzo silny. Nie można bowiem rozdzielić tematu zdrowego odżywiania i warzyw.

Warzywa lekami

Warzywa nie tylko są nam potrzebne by zdrowo się odżywiać. Wiele z nich ma właściwości lecznicze i wspomagające proces leczenia. Przykładowo jedzenie czosnku przy przeziębieniu bardzo pomaga i skraca typowe „siedmiodniowe przeziębienie”. Jednak nie tylko na takie drobne choroby warzywa pomagają. Wiele z nich zawierają przeciwutleniacze, czyli silne związki, które mogą nawet zapobiegać nowotworom.

Ile trzeba jeść, aby odczuwać te dobroczynne skutki?

Rekomendowane jest by jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Minimalnie należy jeść dwie porcje owoców do południa, a trzy porcje warzyw po południu. Dlaczego? Cukier, zawarty w owocach, nasz organizm lepiej trawi rano. Zaś warzywa zawierają mniej cukrów, za to więcej witamin, błonnika i innych związków, które możemy przyswajać cały dzień w takim samym stopniu.

 

Author: arsportex24.pl